Следвайте Гласове в Точно 38 дни се оказа управлението на Куази

...
Следвайте Гласове в Точно 38 дни се оказа управлението на Куази
Коментари Харесай

Финансов министър за 38 дни и началото на края за консерваторите

Следвайте " Гласове " в 
Точно 38 дни се оказа ръководството на Куази Куартенг като министър на финансите на Обединеното кралство. Едва ли имаше по позорен метод за 47-годишния икономист от това да се изтъпани пред целия финансов хайлайф на планетата по време на есенните срещи на Международния валутен фонд във Вашингтон и да научи от новините, както и хората, с които беседва, че бюджетът му е отритнат, а той би трябвало да хване самолета към родината с цел да бъде уволнен. 

Как се стигна до тук 
Ударено от недостиг на енергийни запаси, спадащи приходи, понижено ползване, растящи сметки за комунални услуги и лихви, останало без медицински личен състав, английското общество се чудеше дали да упреква Брекзит или да признае, че ставащото в Украйна ги визира до болежка, то получи още един леден душ. Така нараченият „ мини-бдюжет “, с който Куартенг убеди премиера Лиз Тръс, че английската стопанска система може да се рестартира, бе основан върху данъчни облекчения, които хората със междинни и по-ниски приходи няма да усетят, само че ще усилят с четирицифрени суми годишния разолагаем приход на тези, които изкарват двойно повече над междинното и даже повече за още по-богатите. 
Неадекватността на проекта изненадващо сплоти най-бедните и най-богатите. Пенсионните фондове първи осъзнаха по какъв начин назряващият бюджетен недостиг, за който не е ясно по какъв начин ще се заплаща един ден, смесен с повишаване на лихвите, ще обезцени финансовите принадлежности, които държат и ще би трябвало да осчетоводят колосални загуби в разследване на преоценките, които са длъжни да наравят. 

Интервенцията на Английската централна банка укроти срутва на паунда като национална валута, само че огромните проблеми останаха. Икономиката страда от дефицити на работна ръка в основни браншове, нарушена външна търговия, продоволствени проблеми и съмнение от страна на семействата. Нищо от това не се адресира с ограничения. Липсва вероятност за напредък, която да убеди пазара, че дефицитите, насъбрани поради дарове към най-богатите ще покачат брутния артикул и данъчната система ще съумее да набере нужните за обслужване на задълженията пари без да се подвигат налози. За първи път в един звук зазвучаха мненията на таблоидите и на умерени издания като The Guardian, а даже The Telegraph, които са известни със сляпата си поддръжка за консерваторите, започнаха да се дистанцират от Куази Куартенг.
Здравни услуги, оказвани преди Брекзит по домовете, към този момент се насрочват с месец предупреждение, тъй като липсват лекари и медицински сестри. Недостигът на акушерки кара лечебните заведения да провокират ражданията на майки, чиято бременност е протекла обикновено, в планувано от тях време, с цел да могат да посрещнат незабавните случаи. Общопрактикуващите лекари предписват медикаменти, които не се внасят с години, само че за това научават едвам, когато пациентите им ги потърсят в аптеките и се окаже, че ги няма. Младши проподаватели и асистент-учители в предучилищната възраст стартират работа като продавачки поради смешните приходи, които получават за специфичното си обучение. 
Не, това не е България. Това са част от проблемите на Обединеното кралство, които никакви данъчни облекчения не могат да разрешат, нито консервативните държавни управления. 
Преди три месеца написах, че оставката на Борис Джонсън като министър-председател на Обединеното кралство и водач на Консервативната партия е просто жертвоприношение за укротяване на националния яд. Още тогава предвидих, че културата на пренебрежителност и изолираност от действителните проблеми на обществото, ще останат заложени във философията на партията.
Днес консерваторите вършат още едно жертвоприношение в лицето на Куази Куартенг без гаранции, че урокът е теоретичен. А изходът е елементарен – да се осъзнае неизбежното и да се стартира работа по него. Той бе посочен от някогашният финансов министър от времето на Джонсън и неуспешен кандидат за водач на консерваторите и премиерския пост Риши Сунак. 
Не може без подкрепяне на семействата. Не може без да се откри непосреден източник на доходи, с които дефицитът да се овладее. Той предложи облагане на свръхпечалбите за компании в енергийния бранш (т.нар. Windfall Tax), като част от пакет с размер 1% от Брутният вътрешен продукт. Риши Сунак обаче е човек, израснал от най-ниските равнища до върха. Работил е като сервитьор и като анализатор за Goldman Sachs и знае връзката сред действителната стопанска система и финансовите пазари.  Нещо, което множеството консерватори пропускат или пренебрегват. 
Кой знае, може белязаната от незначителност и провали кариера на самия министър председател Тръс скоро да претърпи още един погром и на власт да пристигна някой с повече здрав разсъдък преди изборите, планувани за 2025 година.  
Ставащото в Обединеното кралство обаче припомня за протичащото се в България. Тук също си имаме върхушка от любимци за сформиране на държавно управление, които са склонни да си бъркат в пъпа и да бягат от отговорност. Измислени тематики като наличието на съветския дипломат Митрофанова при откриването на Народното събрание или присъединяване на украинския президент Зеленски в сесия на Народното събрание ни засенчват проблеми като бюджетен недостиг, растящи лихви, обедняване и обща съсипия на държавността. 
Дано ставащото посъбуди Демократична България, Политическа партия и ГЕРБ, че с демагогията си галят егото на електоралния социум, които рецесията ще засегне най-слабо и по този начин рискуват да налеят още повече поддръжка за хора като Костадин Костадинов. Дано това най-малко се осъзнае от техните лични гласоподаватели, доколкото е малко евентуално Кирил Петков, Асен Весилев, Христо Иванов и Атанас Атанасов сами да проявят нужната проницателност. 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР